Figuranten

Kijk hier welke kinderen en grote mensen er allemaal meedoen als figurant…

Hieronder zie je een aantal rollen die mensen konden meespelen, wie dat gedaan heeft, en hoe ze in het verhaal verschijnen. Vanwege de privacy zijn dat vooral grote mensen. Gelukkig zitten er ook een paar kinderen bij. Zo’n gastrol heet ook wel een “cameo”. Veel plezier!

Cameo 1
Opvullaag f1f1f1
Afbeelding cameo 1 final

Cameo 1

Pagina 3 – Bo en Mo kijken hier naar het optreden van Katja en Akúa op het Windmolenfeest voor hun school. Om hen heen staan andere kinderen in de leeftijd 9-12 jaar. Onder andere dit jongetje, dat enthousiast wijst naar wat er op het podium is te zien. Het is herfst, dus hij heeft een dikke trui of jas aan, en hij kijkt recht in de camera…

Aart Geesink heeft deze gastrol ingekocht voor zijn kleinzoon Lyam. Kijk deze vrolijke knul eens genieten van het optreden van Katja en Akúa! Super bedankt Aart voor het helpen realiseren van de strip…

Afbeelding cameo 3
Opvullaag cameo's kleur d3d2d7
Afbeelding cameo 3

Cameo 3

Pagina 3 – Bo en Mo gaan op weg naar de luchtballon, die ter gelegenheid van het Windmolenfeest in de lucht hangt op het sportveld achter de school. Onderweg passeren ze een knul van een jaar of 12 à 13 die hen de nieuwste snoepjes aanbiedt. Hij is twee keer in beeld: 1 x van opzij, en 1 x schuin van achter, terwijl hij wegloopt.

Pita heeft deze gastrol ingekocht voor haar neefje Joshka. Hij speelt zijn rol als een volleerd acteur! Hartstikke bedankt Pita voor het helpen realiseren van de strip…

Cameo 4a

Pagina 3 – In deze scène loopt een stel gearmd van rechts naar links (voor de kijker) het beeld in. De vrouw kijkt haar man/vriend aan, en wijst met haar rechterhand omhoog naar de luchtballon, alsof ze net zegt: “Heb je zin om in de ballon omhoog te gaan?” Haar man/vriend kijkt omhoog, met een verraste uitdrukking op zijn gezicht alsof hij er wel zin in heeft. Hij heeft beide handen in de zakken van zijn jasje. De vrouw houdt in haar linkerhand (die ze om de arm van haar man/vriend heeft gestoken) een zakje snoep vast. Het is oktober, fris en winderig, zeg 11 graden, dus het stel is warm gekleed. Misschien hebben ze allebei een sjaaltje om.

Joke Feenstra en Thijs Ruland hebben ingetekend op deze cameo. Ze hebben net besloten dat ze meegaan in de luchtballon. Dankjewel Joke en Thijs voor jullie deelname! Mede dankzij jullie komt de realisatie van deze strip weer een stapje dichterbij…

Opvullaag f1f1f1
Afbeelding cameo 4a
Opvullaag f1f1f1
Opvullaag f1f1f1

Cameo 4b

Pagina 3 – Op de voorgrond holt een jongedame, kennelijk op weg naar de luchtballon, waar ze in mee wil. Ze rent dus voorovergebogen van rechts naar links (voor de kijker) het plaatje in, en haar blik is verwachtingsvol omhoog gericht: ze heeft duidelijk zin in een ballonvaart… Het is herfst, fris (zo’n 11 graden) en het waait, dus ze is warm gekleed.

Aart Geesink heeft deze gastrol ingekocht voor zijn kleindochter Fauve. Met een eigen ballon in de hand is ze op weg naar de grote luchtballon. Bedankt Aart, voor het helpen realiseren van de strip…

Afbeelding cameo 4b
Opvullaag cameo kleur ffffff
Afbeelding cameo 4b final
Afbeelding cameo 5
Opvullaag f1f1f1
Afbeelding cameo 5 final

Cameo 5

Pagina 3 – Bo en Mo stappen aan boord van de luchtballon. Achter hen rent een klasgenootje achter hen aan, gevolgd door zijn moeder.

Aart Geesink heeft deze gastrol ingekocht voor zijn kleindochter Alyssa. Zij trekt een stevig sprintje, want ze heeft ontzettend veel zin in een ballonvaart! Dank je wel Aart – dankzij jouw deelname komt de realisatie van de strip weer een stukje dichterbij…

Afbeelding cameo 7
Cameo7 foto + schets
Cameo 7+8 uitgevoerd

Cameo 7

Pagina 4 – Zijaanzicht van de luchtballon. Bo en Mo staan aan de reling uit te kijken. Achter hen staat deze dame. Ook zij staat te genieten van het uitzicht. Wij zien haar enigszins 3/4 van opzij, kijkend naar rechts.

Diana Bausch heeft ingetekend op deze cameo, samen met haar vriend Martin Nicolai, die voor cameo 8 ging. Samen zijn ze vereeuwigd in dit stripverhaal Urban Kidzz & de Windkapers. Dankjewel Diana voor je deelname! Je hebt het verschijnen van deze strip weer een stapje dichterbij gebracht…

Cameo opvullaag d3d2d7
Cameo7 cover

Cameo 8

Pagina 4 – Zijaanzicht van de luchtballon. Bo en Mo staan aan de reling uit te kijken. Naast hen staat deze meneer.  Ook hij staat te genieten van het uitzicht. Wij zien hem van voren, maar hij kijkt (vanuit zijn positie) een beetje rechts langs de camera heen, dus niet recht in de camera kijken svp!

Martin Nicolai heeft ingetekend op deze cameo, samen met zijn vriendin Diana Bausch (zie cameo 7). Samen zijn ze vereeuwigd in dit stripverhaal Urban Kidzz & de Windkapers. Dankjewel Martin voor je deelname! Mede dankzij jou komt de realisatie van deze strip weer een stapje dichterbij…

Opvulafbeelding cameo's
Cameo8 cover
Afbeelding cameo 8
Cameo8 foto + schets
Cameo 7+8 uitgevoerd

Cameo 16

Pagina 6 + 36 – Het hoofd van de school. Dit is best een grote bijrol. De hoofdmeester komt maar liefst zes keer in de strip voor, vijf keer op pagina 6 (deelplaatjes 1 t/m 5), én op de laatste pagina, nummer 36 (deelplaatje 6):

Op pagina 5 zijn alle kinderen verzameld in de aula van de school, en de hoofdmeester spreekt ze toe over de stroomstoring, en wat die voor gevolgen heeft. Hij start een filmprojectie, waarin we een aantal deskundigen uitleg horen geven over de oorzaken van de storing, die ernstig is, en vreemd genoeg heel Europa in zijn greep houdt, en bovendien alles te maken heeft met een verandering in het weer.

Plaatje 1: hier zien we de hoofdmeester in de verte op het podium staan. Hij kijkt de toeschouwers aan, terwijl hij de film start.

Plaatje 2: de hoofdmeester in close-up. We zien hem driekwart van voren, terwijl hij aan het praten is. Zijn uitdrukking is ernstig, zorgelijk zelfs.

Plaatje 3: de hoofdmeester praat nu niet, maar kijkt samen met alle kinderen naar de film. We zien hem enigszins van boven en schuin van achteren, terwijl hij vóór het scherm staat.

Plaatje 4: de film hapert. Dit shot is van verder weg geschoten. We zien de hoofdmeester geïrriteerd (driekwart van voren) op zijn afstandsbediening drukken, terwijl hij vergeefs naar het scherm kijkt.

Plaatje 5: weer een close-up. De hoofdmeester zien we weer driekwart van voren, voor zich uit naar rechts kijkend, terwijl hij de kinderen toespreekt (mond open in praathouding). Met zijn rechterhand zet hij via de afstandsbediening het licht aan, terwijl hij zijn linkerhand onhoog houdt met zijn wijsvinger omhoog.

Plaatje 6 / pagina 36. Het avontuur is tot een goed einde gebracht. Bo, Mo, Katja en Akúa zijn veilig terug. Om hun terugkeer te vieren, kondigt de hoofdmeester aan dat het Windmolenfeest nog eens dunnetjes wordt overgedaan. We zien hem driekwart van voren, terwijl hij naar links kijkt. Zijn uitdrukking is enthousiast, hij heeft pretoogjes, en zijn mond staat open (praathouding). Hij heft beide handen, die tot vuisten zijn gebald, omhoog, in een juich-houding, alsof hij hiermee iedereen wil enthousiasmeren.

Deze figurantenrol is best uitgebreid, vandaar dat er ook een stevig prijskaartje aan hangt. Maar teken je in op deze rol, dan zie je jezelf ook diverse keren in de strip terug!

Ron Bausch heeft ingetekend op deze cameo. Met verve en gepaste trots speelt hij deze grote rol in het verhaal. Gefeliciteerd Ron! Super bedankt voor het helpen realiseren van de strip…

Opvullaag f1f1f1
Afbeelding cameo 16 stofomslag
Afbeelding cameo 16a
Opvullaag f1f1f1
Afbeelding cameo 16b
Opvullaag f1f1f1
Afbeelding cameo 16a foto+schets
Opvullaag f1f1f1
Opvullaag f1f1f1
Afbeelding cameo 16a final
Opvullaag f1f1f1

Cameo 18

Pagina 6 – Deze rol is een parodie op één van de weervrouwen van RTL, Amara Onwuka, een bijzondere verschijning op de buis. We zien haar in 2 poses, redelijk prominent in beeld.

Plaatje 1: hier zien we haar enigszins van voren. Eigenlijk staat ze enigszins naar (voor de kijker) links gekeerd, maar haar hoofd is gekeerd en ze kijkt de kijkers recht aan. Ze legt uit wat er met het weer aan de hand is en heft haar armen in een gebaar van uitleg.

Plaatje 2: zelfde pose, maar hier draait ze haar hoofd naar (voor de kijker) links, kijkt ook in die richting, en enigszins omhoog, naar de weerkaart links van haar. Ze wijst met haar rechterarm iets aan op de kaart, en haar linker hangt naar beneden.

Welke goed-ogende dame denkt de bevallige RTL-weervrouw te kunnen vervangen?

Astrid Bausch heeft ingetekend op deze cameo. Op twee plaatjes is ze vereeuwigd als weervrouw in dit stripverhaal Urban Kidzz & de Windkapers. Dankjewel Astrid voor je deelname! Mede dankzij jou komt de realisatie van deze strip weer een stapje dichterbij…

Afbeelding cover cameo 18
Afbeelding cameo 18
Opvullaag f1f1f1
Afbeelding foto + schets cameo 18
Opvullaag f1f1f1
Afbeelding cameo 18 uitgevoerd

Cameo 20

Pagina 6 – Ook hier kunnen Mo en Akúa het niet laten te ginnegappen. Op de rij vóór hen zit een klein jongetje van een jaar of 4, dat dit helemaal niet leuk vindt. We zien hem van voren, terwijl hij zich half omdraait, zijn lippen tuit en zijn linker wijsvinger gestrekt voor zijn lippen brengt, terwijl hij boos sist: “Sssst!” Hij kijkt dus eigenlijk achter zich, maar we zien hem van rechts opzij.

Aart Geesink heeft deze gastrol ingekocht voor zijn kleinzoon Nolan. Hij speelt zijn rol prachtig: heel duidelijk laat hij weten niet gediend te zijn van het geroezemoes van Mo en Akúa! Dank je wel Aart – dankzij jouw deelname komt de realisatie van de strip weer een stukje dichterbij…

Afbeelding cameo 20
Opvullaag f1f1f1
Afbeelding cameo 20 final
Afbeelding cameo 21a
Opvullaag cameo's kleur d3d2d7
Afbeelding cameo 21b
Opvullaag cameo's kleur d3d2d7
Afbeelding cameo 21 foto + schets
Opvullaag cameo's kleur d3d2d7
Afbeelding cameo 21 final

Cameo 21

Pagina 6, 8 en 35 – Deze nieuwslezer zien we driemaal terugkomen in het verhaal. Op pagina 6 sluit hij het item af. We zien hem recht van voren, terwijl hij recht de camera inkijkt en met beide handen een nieuws-sheet vasthoudt. Naast hem op tafel zien we een bakje met snoepjes staan, waar hij vast van geproefd heeft. Is dat de reden dat hij zo doods uit zijn ogen kijkt?

Pagina 8 laat dezelfde pose zien. Nog steeds  staart de man doods voor zich uit.

Op pagina 35 is de situatie veranderd. We zien hier twee plaatjes (in beide zit hij naar de kijker gericht). In het eerste plaatje kijkt de man vertwijfeld naar een snoepje in zijn rechterhand en houdt hij in zijn linkerhand een nieuws-sheet vast. In het tweede voltooit hij zijn nieuwspresentatie, met een glimlach, terwijl hij resoluut het bakje met snoepjes van zich af schuift. In beide plaatjes kijkt de man niet meer “bedwelmd”, maar helder uit zijn ogen.

Uiteraard kan deze nieuwslezer ook een nieuwslezeres zijn. Wie denkt dat hij/zij deze rol goed kan vertolken?

De nieuwslezer is een nieuwslezeres geworden! Marion Princen heeft ingetekend op deze figurantenrol, die ze met overtuiging neerzet. Hartelijk dank Marion! Met jouw deelname is de realisatie van de strip weer een stapje dichterbij gekomen…

Opvullaag cameo's kleur d3d2d7
Afbeelding cameo 21 final 2
Opvullaag cameo's kleur d3d2d7
Afbeelding cameo 21 cover

Cameo 24

Pagina 7  – Deze meneer heeft een rol die zich over 3 plaatjes uitstrekt. Hij heeft zijn eigen oplossing voor de energiecrisis, en haalt zijn oude benzineauto van stal. Nog wat ouderwetse, vervuilende benzine erbij, en klaar is kees! Alleen willen tot zijn grote schrik zijn buren graag meerijden…

Deze figurantenrol vereist nogal wat inlevingsvermogen en acteerwerk. In het eerste plaatje zien we de meneer een hoes van een auto trekken.  Deze beweging (je bovenlichaam maakt daarbij een soort “draai”) moet je dus nadoen, terwijl je licht omhoog de camera inkijkt, die ietwat boven je staat. Je hoofd mag dus niet met je bovenlichaam meedraaien. In het tweede plaatje staat de meneer de tank van de auto te vullen vanuit een jerrycan. De camera staat schuin links achter hem, en hij kijkt over zijn schouder naar de camera, terwijl hij in zijn vuistje lacht. Het is het handigst als je ook daadwerkelijk met een jerrycan in je handen de tank van je auto bijvult terwijl iemand anders de foto van jou schiet, zodat je pose klopt met de handeling. In de derde scene loopt de meneer langs de rechterzijkant van de auto naar voren, jerrycan in de handen. Maar hij schrikt van zijn buren, die hem overvallen. Deze scène moet je echt acteren: er moet een schrikachtige uitdrukking zijn op je gezicht, je bovenlichaam helt iets achterover (terugdeinzend), je staat half door je linker knie gezakt, terwijl je rechterbeen gebogen omhoog steekt: een balanceeract dus! De jerrycan houdt je als bescherming een 10 centimeter recht voor je gezicht. Maak een aantal “takes”, en overdrijf het lekker, want het is cartoonwerk 😉 De meneer gaat naar zijn werk, hij is dus netjes gekleed, en hij heeft een regenjas aan want het valt met bakken uit de hemel. Buiten de garage draagt hij bovendien een hoed tegen de regen.

Welke meneer heeft zin in deze uitdagende rol?

Koen Blom heeft ingetekend op deze cameo. Hij en zijn vrouw Brechtje (cameo 25) spelen deze scene rond de benzine-auto in de regen. Super bedankt Koen voor het helpen realiseren van de strip…

Afbeelding cameo 24
Afbeelding cameo 25
Opvullaag cameo's kleur d3d2d7
Afbeelding cameo 25 foto + schets
Opvullaag cameo's kleur d3d2d7
Afbeelding cameo 25 final

Cameo 25

Pagina 7 – Dit is één van de buren van de meneer met de benzineauto. Deze jongedame hangt over het dak van de auto heen, terwijl ze met beide handen een opengeslagen paraplu vasthoudt. Ze kijkt smekend naar de andere kant van de auto.

Welk jongedame voelt zich helemaal in deze rol thuis?

Brechtje Haverkate heeft ingetekend op deze cameo. Zij en haar man Koen Blom (cameo 24) spelen deze scene rond de benzine-auto in de regen. Super bedankt Brechtje voor het helpen realiseren van de strip…

Cameo 26

Pagina 7  – Ook deze meneer is wanhopig op zoek naar een mogelijkheid om op zijn werk te komen. Net als de dame van Cameo 25 hangt hij over de auto naar voren, zijn handen gevouwen als in gebed, maar dan richting de eigenaar van de auto. Hij heeft alleen geen paraplu, en is daardoor nogal doorweekt…

Gerard Kroezen heeft ingetekend op deze cameo. Hij heeft zich laten vereeuwigen op het dak van de auto. Super bedankt Gerard voor het helpen realiseren van de strip…

Afbeelding cameo 26

Cameo 28

Pagina 7  – Deze figuur is onderdeel van een grote plaat, die de helft van de pagina in beslag neemt, en waarop een enorme file staat afgebeeld. Alle electrische auto’s zijn namelijk stilgevallen. Deze meneer heeft toch een manier gevonden om verder te komen: “Gelukkig lag de step van mijn dochter in de kattebak!” We zien hem, voorovergebogen over het stuur van een step. Hij staat met zijn gebogen rechterbeen op de treeplank, terwijl zijn linkerbeen zich gebogen achter hem bevindt in een uitslaande stepbeweging. Alweer een balanceeract! Met zijn linkerhand houdt hij het stuur vast, terwijl hij met zijn rechterarm zijn business koffertje boven zin hoofd vasthoudt als bescherming tegen de gestaag neervallende regen. Hij draagt werkkleding, en een regenjas. De step beweegt zich van linksboven naar rechtsonder, en let op: standpunt van de camera is zo’n anderhalve meter bóven deze meneer!

De meneer is een mevrouw geworden! Esther Molenaar heeft ingetekend op deze figurantenrol, die ze met verve neerzet. Hartelijk dank Esther! Met jouw deelname is de realisatie van de strip weer een stapje dichterbij gekomen…

Afbeelding cameo 28

Cameo 30

Pagina 7  –

Ook deze scene kent een camera met een hoog standpunt. Hier zien we een meneer (of mevrouw) die zich naar buiten buigt door het opengedraaide raam van zijn auto. Hij gluurt omhoog naar de wolkenlucht, terwijl hij zijn business koffertje ter bescherming boven zijn hoofd houdt.

Ook deze meneer is een mevrouw geworden! Marleen Relouw heeft ingetekend op deze figurantenrol, waarin ze helemaal tot haar recht komt. Hartelijk dank Marleen! Met jouw deelname is de realisatie van de strip weer een stapje dichterbij gekomen…

Afbeelding cameo 30
Afbeelding cameo 31
Opvullaag cameo's kleur d3d2d7
Afbeelding cameo 31 foto + schets
Opvullaag cameo's kleur d3d2d7
Afbeelding cameo 31 final

Cameo 31

Pagina 8 – Een ander nieuws-item, dat gaat over internationale verdragen voor hernieuwde kolenleveranties. Deze meneer is een internationale official en draagt een pak met stropdas (dus ook al poseer je voor de camera zonder, je krijgt er toch één aan!). Hij richt zich van links (voor de kijker) naar zijn gesprekspartner rechts (voor de kijker), die hij met zijn rechterhand de hand schudt. Ook deze  meneer kijkt een beetje “gedrogeerd” uit zijn ogen.

Lex van Vorselen heeft ingetekend op deze cameo. Hij heeft zich geweldig ingeleefd in zijn rol van “gedrogeerde” internationale official. Dankjewel Lex voor je deelname! Mede dankzij jou komt de realisatie van deze strip weer een stapje dichterbij…

Opvullaag cameo's kleur d3d2d7
Afbeelding cameo 31 cover

Cameo 36

Pagina 36 – Op veler verzoek heb ik een pagina ingericht waarop veel mensen kunnen intekenen, inclusief hele gezinnen. In de slotscène, het laatste plaatje van het verhaal, vieren mensen feest omdat de wind weer waait, de zon weer schijnt, en de vier Urban Kidzz heelhuids teruggekeerd zijn uit Megalië na de oplossing van het raadsel van de verdwenen wind. Ongeveer 35 mensen kunnen hierop intekenen inclusief hele gezinnen, dus als je met je eigen kids in de strip wilt: dit is je kans! Maar ook stellen of singles, die geen geschikte figurantenrol hebben gevonden, en mee willen doen in een groots feest, zijn welkom. Samen maken we er een feestje van!

Iedereen doet mee aan een soort “wave” en zwaait de armen boven het hoofd naar (voor de kijker) rechts, terwijl je vrolijk meezingt met lachende open mond: “Hoor de wind WAAIT…”, zoals het voorbeeld in deze cameo laat zien. Als je intekent op deze figurantenrol, krijg je een uitgebreide instructie voor de fotografie.

Drie gezinnen (2 ouders + hun 2 kinderen) en 1 individu hebben al ingetekend op deze cameo. 

Afbeelding cameo 36a
Opvullaag f1f1f1
Afbeelding cameo 36b
Opvullaag f1f1f1
Afbeelding cameo 36a1 final
Afbeelding cameo 37

Cameo 37

Pagina 36 – Onderdeel van het slotfeest is een stel pizzabakkers, die doorlopend pizzapunten uitdelen ter verhoging van de feestvreugde. De pizza-oven maakt een belangrijk onderdeel uit van deze scène. We zien de man die een pizzapunt uitdeelt aan een cartoonfiguur, en de vrouw terwijl ze meedoet aan de “wave” en vrolijk meezingt. Alleen heeft ze niet in de gaten dat er nog een verse pizza op haar schep ligt, die nu wegvliegt over het schoolplein. Wie zou die nu op zijn kop krijgen?

Deze dubbelrol is speciaal gecreëerd voor Robert van Deursen en Everdien Bouwman. Zij kwamen zelf met het idee om samen met hun bijzonder populaire pizza-oven deze glansrol te spelen op de laatste pagina. Dankjewel Robert en Everdien voor het helpen realiseren van de strip!

Deze strip is niet te koop in de Nederlandse boekhandels, maar uitsluitend op de webshop van deze site. Je hebt al een standaard hardcover editie van 48 pagina’s voor €12,50. Maar er is ook een luxe editie van 60 pagina’s met allerlei toeters en bellen (waaronder een grote uitklap-illustratie) voor €24,95.

Bestel nu jouw exemplaar van de strip!

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!