Blog 2: de Urban Kidzz

Expat Bo

Tja, wie zijn dan die Urban Kidzz? Nou, ik ga ze gewoon even voorstellen. Dit blog gaat over Bo. Afkorting van Boguslav, een veel voorkomende, ietwat traditionele, Poolse naam. Bo is de zoon van een docente Frans en een Poolse expat, een ICT-professional, die zoals zovelen bij een multinational werkt. Expats vind je in alle grote steden over de hele wereld. Ze verhuizen van New York naar Amsterdam, gaan vervolgens voor een paar jaar naar Rio, en daarna verder naar Sjanghai. Ze gaan waar het bedrijf, waar ze werken, hun maar kan gebruiken. Hun gezinnen verhuizen mee, inclusief de kinderen. Die spreken als gevolg daarvan vele talen, want dat pikken ze snel op, en kinderen onder mekaar leren elkaar alles. Meestal zetten expats hun kinderen op een internationale school, maar Bo niet: die zit gewoon op een openbare basisschool. Is dit misschien het eindstation van de familie? Daar komen we niet achter.

Afbeelding van Bo

Durfal Bo: een kereltje om rekening mee te houden!

Skate-gek

Bo is 11, en zit in groep 7 – hij heeft twee jaar geleden een klas overgedaan. Toen zat zijn familie in een hele hectische periode, midden in een verhuizing van de ene grote stad naar de andere. Bo is gek op skaten, en is vaak met Mo op stap in de buurt. Omdat hij een jaartje ouder is, is hij ook iets groter en sterker dan Mo. Naast skaten zwemt hij, en houdt hij van knutselen in het lokaal van meester Peter. Hij kan niet tegen onrecht, en springt vaak voor een ander in de bres, als die door pestkoppen wordt belaagd. Daarbij maakt het hem niet uit of zijn tegenstanders groter of ouder zijn dan hij – hij gaat er gewoon voor! Hij heeft, heel handig, zijn katapult altijd op zak, en als hij richt, schiet hij raak! Hij is dan ook door de andere kinderen op school zowel geliefd als gevreesd. Ook in dit verhaal zul je zien dat Bo zijn katapult goed kan gebruiken!

Afbeelding van Bo voor de bus

Bo kan zichzelf af en toe behoorlijk in de nesten werken…

 

Hij kan niet tegen onrecht, en springt vaak voor een ander in de bres.

Durfal

Bo is voor niemand bang, en hij gaat gewoon lekker zijn eigen gang. Maar hij moet nog wel zijn grenzen leren kennen. Soms brengen zijn boude acties hem in een lastig parket, maar meestal loopt het met een sisser af. En anders… helpen zijn vrienden hem uit de brand! In dit verhaal wordt Bo onverwachts op een raket het heelal in geschoten, maar Akúa haakt aan, en weet hem, met hulp van een zwerm flamingo’s, weer veilig op Aarde terug te brengen. Samen zijn de Urban Kidzz gewoon niet te verslaan!